Eerste hulp bij trauma

 

stress

Het is belangrijk dat je hulp zoekt om je trauma te verwerken. Of dit nu individueel of in een groep is: kies wat bij je past. Heb je nu hulp nodig, dan kunnen onderstaande tips je misschien helpen.

  1. Zorg voor voldoende rust wanneer dat nodig is, maar blijf ook actief (zoek afleiding).
  2. Zoek familie en vrienden op en steun elkaar. Zoek hulpgroepen. Zorg ervoor dat je niet geïsoleerd raakt.
  3. Focus op je hulpbronnen (resources). Dat wil zeggen alles waardoor je je kalmer, sterker en mee geaard voelt. Doe dingen om je hoofd bezig te houden zoals een film kijken, tuinieren, koken, spleen met kinderen of de natuur in gaan.
  4. Sporten kan helpen tegen depressieve gevoeles en kan je helpen wat agressie kwijt te raken
  5. Het is mogelijk dat je lijf reageert door snellere hartslag, moeilijker ademen, knoop in je maag of keel, koude rillingen, etc. Deze reacties van je lichaam horen erbij, probeer er niet tegen te vechten of er bang voor te zijn, ze gaan vanzelf over. Symptomen kunnen heel divers zijn en komen en gaan.
  6. Blijf je bewust van alles wat in je lijf gebeurt, probeer te beseffen dat je erg overstuur bent, maar dat het ook over zal gaan. Het is oké om te ontladen door te trillen, schudden, zweten, huilen, lachen. Zo komt er wat energie vrij. Vecht vooral niet tegen deze reacties van je lichaam: je lichaam weet wat er moet gebeuren om weer in balans te komen.
  7. Als je trauma opnieuw wordt getriggerd kun je je heel onveilig voelen. Herinner jezelf aan je naam, je juiste leeftijd en de dag en plaats waar je nu bent.
  8. Besef je dat mensen kunnen helen van trauma en dat er zelfs mooie dingen uit voort kunnen komen.

Meer hulp nodig? Neem contact op.