PTSS bij de politie

politie-motoragenten

Eigenlijk was het na die ene keer met die groep jongeren begonnen. Die keer dat hij daar alleen met zijn collega die 2 groepen jongeren uit elkaar had moeten halen. Die keer dat ineens al die jongeren, het waren er wel 50, zich massaal tegen hem en zijn collega hadden gekeerd. Met rug tegen de muur, en de versterking kwam maar niet, want die waren bij een ander delict. Er waren raken klappen gevallen, er waren messen getrokken, geschreeuwd, geduwd, getrokken, uiteindelijk was hij gevallen en was er op hem ingeschopt en geslagen. Pas toen zijn collega dat schot had gelost, luwde de agressie. Nog nooit was hij zo van slag geweest. Wat hem het meest had geraakt was het onderzoek naar de toedracht van het schot en waarom hij niet overeind was gebleven; alsof hij de schuldige was. Sindsdien ging het bergafwaarts. Slapeloze nachten, opzien tegen de dienst, met name in de avond. En als hij in die bewuste wijk kwam en groepen jongeren zag, dan kwamen de spanning, de hartkloppingen, de benauwdheid. Met de grootste moeite kon hij zich steeds weer erbij houden. Gisteren was de koek op, na weer 2 slapeloze nachten, had hij zich na lang wikken en wegen toch ziek gemeld. En nu de schaamte…..

De symptomen van trauma zijn het resultaat van de hooggeladen onafgeronde biologische reactie op dreiging, bevroren in de tijd. PTSS is een angststoornis die ontstaat als gevolg van een onopgeloste traumatische gebeurtenis. PTSS  manifesteert zich in indringende “flashbacks”, verstorende en ontregelende herinneringen, dissociatie, gaten in bewustzijn (black-outs) en vermijdend gedrag.

Als politieagent kom je vaak in situaties terecht die overweldigend en bedreigend kunnen zijn. In deze situaties kun je echter niet de natuurlijke reactie volgen die nodig is om hieruit te komen. Er wordt immers van je verwacht dat jij kalm blijft en hulp kunt bieden. Dit wordt na verloop van tijd een overstromende emmer die tot aanhoudende fysieke en psychische klachten kan leiden. Wellicht herken je je in de tekst hierboven en wordt het tijd om hulp te gaan zoeken.